Wednesday, July 19, 2017

21 juli 2017 > stop nationalisme / stop fascisme (belgie)

VRIJDAG 21 JULI 2017

- Fasces van het latijns woord fascis betekenis “bundel”. Fasces is een gebonden bundel van houten staven, soms inclusief een bijl met zijn mes in opkomst. De fasces had zijn oorsprong in de Etruskische beschaving (1200 tot 100 BC) , en werd doorgegeven aan het oude Rome, waar het de macht en bevoegdheid van een magistraat symboliseerde. De bundel van houten staven is een representatie van magistrale macht. De bijl vertegenwoordigt de macht over leven en dood door middel van de doodstraf. De bundeling van de stokken symboliseerd ook " unity through strength" of “eendracht maakt macht”, één staaf wordt gemakkelijk gebroken, terwijl de bundel zeer moeilijk te breken is.
- Het gebruik van de fascis door de Italiaanse dictator Benito Mussolini;  wanneer Mussolini het eeuwenoude romeinse fascis symbool koos voor zijn fascistische party, speelde hij tergelijkertijd met de gelijkenis van het woord fascio en fascis , wat fascismo werd, om zo een paralel te trekken tussen fascisme en de progressieve bewegingen van het verleden ( de glorie dagen van het romeinse imperium).
- Heden ten dage heeft het fascisme de betekenis gekregen van een regeringssysteem dat op dat van Mussolini lijkt, met andere woorden dat de natie boven het individu stelt, met als uitvloeisel een in zo'n systeem legitiem gebruik van geweld (politie), moderne propagandatechnieken en censuur om politieke tegenstand de kop in te drukken en daarmee het bestaan van het systeem te waarborgen. Vaak worden in een dergelijk systeem de economie en de sociale maatschappij verregaand van bovenaf gecontroleerd en gereglementeerd, waarbij nationalisme wordt omhelsd.

- Talloze overheden en andere  instanties hebben het beeld van de fasces voor een symbool van macht gebruikt sinds het einde van het Romeinse Rijk, na de tweede wereldoorlog is het stigma geassocieerd met de fascistische symboliek vermeden en veel overheden zijn ze blijven vertonen inclusief de regering en het koningshuis van Belgie.